Про нас

Про нас

Корисне

Корисне

Контакти

Контакти

logo

Меню

Меню

Доставка

Доставка

Бронювання

Бронювання

Article hero image

2025-07-28

|

Документальні Фільми

Фільм «Fantastic Fungi»: поживна цінність грибів: наукове обґрунтування заміни м’яса

Назад до списку

Поживна цінність грибів: наукове обґрунтування заміни м’яса

«Fantastic Fungi» (2019) — це документальна стрічка режисера Луї Шварцберга про фантастичний світ грибів. Він відкриває гриби як унікальну екосистему, необхідну для життя всієї планети, а також досліджує гриби як джерело поживних речовин і потенційну альтернативу м’ясу. Творці фільму вважають гриби ключем до майбутнього й дають наукове обґрунтування цій тезі.

Гриби — джерело поживних речовин

Сучасний світ знаходиться на межі змін, які суттєво впливають на життя кожної людини. Змінюється клімат, з’являються нові захворювання, усе частіше світ захлинається повенями та лісовими пожежами, зникає дика природа. Вчені, науковці шукають способи виживання в мінливому світі. І одним зі шляхів вони вважають широке використання грибів.

Сьогодні в світі нараховується близько 1,5 млн видів грибів. Вони мають унікальний склад, до якого входять білки, вітаміни, мікроелементи та клітковина. Клітковина (переважно бета-глюкани) становить до 2–3% сухої речовини гриба й відіграє ключову роль у регуляції рівня цукру та холестерину в крові, підтримці імунної системи. Також у складі грибів є вітаміни групи B (B1, B2, B3, B5, B7), необхідні для синтезу ферментів та енергообміну, здоров’я шкіри та підтримки зору.

Гриби є особливо цінними джерелами селену (до 9 мкг на 100 г), цинку та заліза, важливих для кровотворення, антиоксидантного захисту, роботи імунітету. Також гриби містять ергостерол — попередник вітаміну D2, важливий для засвоєння кальцію та магнію.

Гриби відрізняються низькою калорійністю (20–30 ккал на 100 г) і високою концентрацією біологічно активних речовин. Стінки гриба містять хітин, який виконує роль пребіотика і покращує мікрофлору кишківника. В поєднанні з бета-глюканами (клітковиною) це стимулює захисні властивості організму, зміцнює імунітет.

Одна з переваг грибів — високий вміст білка, до 30% у сухій масі. Це дозволяє порівнювати гриби з білковим профілем м’яса. Наприклад, 100 г курячого філе містить близько 165 ккал та 31 г білка, а 100 г печериць — лише 22 ккал, але 1,5 г білка, 1 г клітковини та цілий комплекс антиоксидантів. Важливо також і те, що гриби, на відміну від м’яса, майже не містять насичених жирів і холестерину. Отже, споживання грибів може забезпечити білками та вітамінами, при цьому допомагає уникнути ризиків пов’язаних із споживанням м'ясних продуктів.

659

Легкість вирощування і екологічна доцільність

У фільмі «Fantastic Fungi» наголошують на тому, що гриби — перспективний напрямок у пошуку екологічно чистих джерел білка. Зважаючи на те, що виробництво м’яса потребує значних ресурсів і має негативний вплив на екологію, важливо знайти альтернативу тваринництву. Для вирощування грибів достатньо мінімальних ресурсів. Щоб виростити 1 кг печериць, достатньо 20–30 літрів води, а для отримання 1 кг яловичини знадобиться понад 15 000 літрів.

Гриби не потребують спеціального субстрату та кормів. Вони можуть рости на органічних відходах (тирса, солома, компост), на невеликій площі. Їм не потрібне спеціальне освітлення та регулярне зрошення, обробка гормонами та пестицидами. Цикл вирощування грибів триває від 2 до 6 тижнів, тож отримувати їх можна достатньо швидко, щоб покривати потреби в харчуванні.

660

Завдяки тому, що гриби можуть рости на відходах, грибне виробництво майже не генерує викидів парникових газів. Це дозволяє зменшити вуглецевий слід сільського господарства. Якщо гриби виробляють близько 0,7 кг CO₂ на 1 кг продукції, то виробництво м’яса великої рогатої худоби має вуглецевий слід 27–30 кг CO₂ на 1 кг. У фільмі наголошується, що міцелій грибів є природним переробником вуглецю. Він розподіляється між рослинами під землею, завдяки чому зменшується концентрація СО₂ у повітрі. Грибний міцелій — це розгалужена система, в якій поживні речовини розподіляються рівномірно. У стрічці Луї Шварцберга наведені приклади того, як гриби відновлюють рівновагу в екосистемі завдяки здатності переробляти токсини, розкладати нафтові плями, пестициди і навіть поліетилен. Науковці провели експеримент, в якому просякнуті дизельним пальним і нафтою купи обробили бактеріями, ферментами і спорами грибів. За 6 тижнів усі купи, крім однієї, померли. Вижила лише оброблена грибами купа — на ній виросли гливи. Отже гриби можуть створити умови для відновлення рослинності та підтримати життєспроможність екосистеми.

Універсальність у кулінарії

Гриби — це не лише поживний, а й смачний продукт, який за текстурою нагадує м’ясо. Вони мають насичений аромат та характерний умамі-смак, завдяки чому стають основою для супів, паст, соусів, запечених, грильованих, тушкованих страв. Завдяки унікальній “м’ясній” текстурі, яка підсилює ефект ситності, з грибів готують навіть грибні стейки. Наприклад, гливи нагадують курятину або яловичину. А от левова грива більше схожа на морепродукти.

Гриби можуть повністю замінити м’ясо в багатьох рецептах. Прогресивні ресторани уже зараз пропонують альтернативні страви, в яких замість яловичини та курятини використовуються гриби. Рагу, лазанья, паста з грибами — це ті самі соковиті й ароматні страви, але з ширшим поживним профілем, меншою кількістю ненасичених жирів і холестерину. Крім того, використання грибів у кулінарії знижує ризик контакту з патогенами, які містяться в сирому м’ясі.

661

Цікаві факти з фільму

Факти про гриби дивують навіть сучасну науку. Гриби вважаються свідками еволюції, бо існують на Землі мільйони років. Саме гриби виживали після будь-яких катастроф і ставали основою продовження життя. Тож люди цілком можуть називати себе нащадками міцелію.

Цікаві факти про гриби:

  • в Бразилії знайшли скам’янілий гриб, якому понад 113 млн років;
  • після падіння астероїда 65 млн років тому вижили ті організми, які були в симбіозі з грибами;
  • найбільший організм на Землі — гігантський гриб, який розповзається на кілометри під землею у штаті Орегон;
  • спори майже невагомі, але вони переносять генетичну інформацію;
  • рейші називають грибом безсмертя, бо він підтримує імунітет людей, а також бджіл;
  • гриб левова грива стимулює ріст нервів і може використовуватися для лікування хвороби Альцгеймера;
  • перший антибіотик пеніцилін отримано з грибів — він був відкритий Олександром Флемінгом в 1927 році;
  • старі ліси, де ростуть деревні гриби, — потенційна можливість боротьби з пандеміями;
  • гриб трутовик різнокольоровий зміцнює імунну систему. У фільмі ми бачимо, як він допомагає жінці вилікувати пухлини в грудях.

Унікальність грибів полягає в їхній універсальності: вони можуть зцілювати, відновлювати природу, впливати на свідомість і навіть руйнувати. Головне — як ми використовуємо ці можливості, адже від цього залежить користь для всього людства.

Висновки

Гриби — це унікальні організми, що поєднують у собі давню історію та широкий потенціал для майбутнього. Дослідження, представлені в фільмі «Fantastic Fungi», доводять, що гриби не лише корисні для здоров’я, а й необхідні для виживання планети. Вони створюють основу для життя, зменшують негативний вплив тваринництва на екологію і відкривають нові перспективи для харчування.

Головна перевага грибів полягає у широкому поживному профілі та високому вмісті білків, завдяки чому вони можуть замінити м’ясо. Деякі гриби здатні стимулювати регенерацію нервових клітин, зміцнювати імунітет і навіть допомагати в боротьбі з хворобами. А використання грибів в кулінарії — це частина усвідомленого споживання, що дозволяти подбати і про своє здоров’я, і про довкілля.

Детальніше познайомитися з цим унікальним світом можна у фільмі «Fantastic Fungi». Переглянути стрічку та дізнатися більше про грибне царство можна на офіційному сайті на англійській чи в youtube.

Схожі статті