Про нас

Про нас

Корисне

Корисне

Контакти

Контакти

logo

Меню

Меню

Доставка

Доставка

Бронювання

Бронювання

Article hero image

2025-07-01

|

Документальні Фільми

Фільм «Щось нездорове»: Роль дієти у профілактиці та розвитку хронічних захворювань

Назад до списку

Фільм «Щось нездорове»: Роль дієти у профілактиці та розвитку хронічних захворювань

Як захистити свій організм від виникнення хронічних захворювань, зберегти хороше здоров’я на довгі роки й продовжити молодість? Відповідь на це важливе питання шукав американський кінорежисер Кіп Андерсен. Його документальна стрічка «Щось нездорове» (2017) досліджує взаємозв’язки між харчовими звичками людини та станом її здоров’я, концентруючись на руйнівному впливові продуктів тваринного походження.

Автори вважають, що споживання м’ясних, молочних продуктів і яєць провокує розвиток діабету, серцево-судинних та онкологічних захворювань. На думку документалістів, лише збалансована рослинна дієта може стати запорукою поліпшення здоров’я та гарного самопочуття.

В чому небезпека всеїдного раціону?

Всеїдна дієта сьогодні є традиційною для більшості людей в усьому світі. Це звичка, що вкорінилася у свідомість і день за днем руйнує наші тіла. А тим часом статистика надмірної ваги та ожиріння далеко не обнадійлива. Дві третіх американців страждають від ожиріння, і це не єдина нація, що зіткнулася з таким серйозним викликом. За даними ВООЗ, 315 мільйонів людей живуть з діабетом. І рівень смертності через хронічні захворювання зростає щороку.

Раціон, що включає продукти тваринного походження — основна причина появи серйозних проблем зі здоров’ям. При цьому 70% хвороб стає наслідком способу життя, нав’язаного нам суспільством з дитинства. Такою є наскрізна думка фільму «Щось нездорове», творці якого поспілкувалися з багатьма провідними спеціалістами та проаналізували безліч наукових робіт в цій галузі.

Знімальна група, зокрема, звернула увагу на такі підтверджені факти:

  1. М’ясо, яйця та молочні продукти можуть провокувати інсулінорезистентність та ожиріння. Така їжа має високий інсуліновий індекс. У зв’язку з порушенням харчування глюкоза не потрапляє в клітини й відкладається у вигляді жиру.
  2. Насичені жири та холестерин, що містяться у продуктах тваринного походження, стають матеріалом для утворення бляшок у судинах. А це, своєю чергою, збільшує ризик інфарктів та інсультів. Адже після розриву бляшки утворюється тромб, що повністю закупорює судину.
  3. Надмірна кількість тваринного білка може призвести до утворення каменів у нирках. Серед можливих ускладнень – коліки, інфекції сечовивідних шляхів, пієлонефрит, гідронефроз і ниркова недостатність.
  4. ВООЗ класифікує ковбасні вироби та бекон як канцерогени, що викликають рак. У людей, які споживають оброблене м'ясо, також частіше діагностують серцево-судинні захворювання.
  5. Сир, м’ясо та молочні жири — це джерела діоксину, шкідливих гормонів та ртуті. Ці шкідливі речовини накопичуються в організмі тварин під час їх вигодовування.
  6. Їжа тваринного походження бідна на вітаміни та мінерали, в ній майже немає антиоксидантів та клітковини. Вміст води також дуже низький. А тому її харчова цінність викликає багато запитань.
  7. З’їсти 1 яйце – це те ж саме, що викурити 5 сигарет. Яйця містять велику кількість холестерину, накопичення якого в організмі викликає діабет та серцево-судинні захворювання.
653

Що таке «Закон чизбургера», і навіщо він потрібен?

Кіп Андерсен та його команда запевняють: харчова промисловість приховує правду, спонсоруючи фейкові дослідження про вплив своєї продукції на організм. Продовольчі компанії стежать за тим, щоб м’ясо і молочні продукти займали чільне місце на нашому столі. Великий бізнес лобіює власні інтереси в урядах, які замість піклування про своїх громадян співпрацюють з корпораціями. Один із яскравих прикладів захисту шкідливої їжі на рівні держави – «Закон чизбургера», який прийняли у США 2005 року. В ньому йдеться про те, що споживачі повинні мати здоровий глузд і розуміти, які продукти шкідливі. А виробники не зобов’язані про це попереджати.

Які переваги рослинної дієти?

Рослинна їжа, на відміну від продуктів тваринного походження, цілком безпечна й корисна для організму людини. Вона є джерелом поживних речовин, які можуть попередити чи навіть вилікувати хронічні хвороби. Наприклад, в цій статті описані методи боротьби з діабетом на основі рослинного харчування.

Необхідно врахувати також, що щелепа людини не призначена для пережовування м’яса. Рослинна дієта має стати вибором для тих, хто прагне жити усвідомлено, повноцінно й уникати хвороб. Її плюси здаються більш ніж очевидними:

  1. Рослинне харчування менш калорійне і містить більше клітковини. Завдяки цьому, швидше виникає відчуття насичення, що допомагає уникнути переїдання. Харчові волокна також діють як сорбент, виводячи токсини й шлаки з організму.
  2. Підтримує стабільний рівень цукру в крові. Справа в тому, що рослинні продукти мають низький глікемічний індекс, що допомагає регулювати швидкість засвоєння глюкози.
  3. Рослинне харчування багате на антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень. Ці сполуки нейтралізують вільні радикали, запобігають окислювальному стресу й підтримують імунну систему.
  4. Знижує рівень холестерину, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Фрукти, овочі, бобові, горіхи та насіння сприяють виведенню холестерину з організму.
  5. Покращується травлення та сприяє підтримці здорову мікрофлори кишківника. Адже клітковина – основне джерело живлення для корисних бактерій.
  6. Містить фітонутрієнти, що не дозволяють розвиватися запаленням, захищаючи клітину від руйнувань та мутацій. Ці речовини допомагають боротися з інфекціями, виводять токсини, підвищують імунний опір організму.
  7. Є джерелом багатьох необхідних вітамінів та мінералів. Саме ці речовини є запорукою міцного здоров’я та гарного самопочуття, оскільки забезпечують енергетичний обмін та впливають на різні функції організму.
654

Емоційно-етичні аспекти

Традиційні харчові звички шкодять не тільки людям. Екосистема нашої планети страждає через шкідливі викиди з м’ясопереробних підприємств. доведено, що у бідних житлових районах, розташованих поряд із фермами, зростає кількість онкологічних захворювань. Пластикове пакування потрапляє на звалища, забруднює океани. На потреби тваринництва використовують четверту частину прісної води. А вирощування бройлерів, свиней, великої рогатої худоби у жорстоких умовах тваринницьких комплексів – це ще одна серйозна тема.

655

Переконливі аргументи, викладені в стрічці

Автори фільми «Щось нездорове» виконали величезну роботу, створивши одночасно інформативний і науково-обгрунтований документальний фільм. Вони пояснюють, що їжа має бути ліками, а не провокувати хвороби. А для цього варто уникати продуктів тваринного походження і харчуватися рослинною їжею. Свою думку вони підтверджують численними фактами, посилаючись на ґрунтовні дослідження.

Ви можете ознайомитися з фільмом за наведеним нижче посиланням.

https://www.netflix.com/ua-ru/title/80174177

Схожі статті