Про нас

Про нас

Корисне

Корисне

Контакти

Контакти

logo

Меню

Меню

Доставка

Доставка

Бронювання

Бронювання

Article hero image

2025-09-10

|

Статті

Гриби, як джерело вітаміну D

Назад до списку

Вітамін D2 і Вітамін D3

Вітаміни D2 і D3 є двома найбільш важливими вітамінними формами для здоров’я людини. Вітамін D2 виробляється рослинами, а вітамін D3 виробляється вашою шкірою, коли ви отримуєте достатньо сонячного світла.

Збагачені продукти можуть містити будь-яку форму. Дослідження показують, що вітамін D3 у тричі важливіший для нашого здоров’я, ніж вітамін D2. Тож рекомендуємо обирати добавку з вітаміном D3, або добавку, яка містить оптимальні рівні обох форм. Вітаміну D2 недостатньо.

Експерти ще не так давно вважали, що вітаміни D2 і D3 однаково важливі для здоров’я людини, але це було засновано на застарілих дослідженнях росту дітей. На сьогодні науковці знають набагато більше про вітамін D. І тепер абсолютно зрозуміло, що вітамін D3 у три рази важливіший та ефективніший для здоров’я і благополуччя.

При спостреженнях, як організм людини засвоює вітамін D, стає зрозуміло, чому вітамін D3 важливіший. Оскільки він впливає на численні біологічні процеси в організмі. Певні ферменти в печінці допомагають вітаміну D3 метаболізуватися в біологічно активну форму вітаміну D. З вітаміном D2 цей процес займає значно більше часу.

Вітамін D2

Рослини виробляють цю форму вітаміну D, коли вони піддаються впливу ультрафіолетового світла (так само, як організм людини природним чином виробляє вітамін D). Найкращим прикладом є лісові гриби, або гриби, вирощені під ультрафіолетовим випромінюванням. Рослинне молоко (соєве, кокосове та мигдальне) часто збагачується за допомогою вітаміну D2.

Вітамін D3

Вітамін D3 є біологічно активною формою вітаміну, що міститься в організмі людей та тварин. При потраплянні сонячного світла на відкриті ділянки шкіри відбувається реакційне перетворення холестерину у вітамін D3.

Людині потрібні обидві форми та вітамін D3 значно важливіший для здоров’я і благополуччя. Наш організм краще засвоює і використовує вітамін D3, і він є більш ефективним при лікуванні хвороб.

Дослідження показали, що саме вітамін D3, а не D2, підтримує рівень вітаміну D у нашому організмі навіть у зимові місяці. Важливо зазначити, що дієтичні джерела вітаміну D3 можна знайти лише у продуктах тваринного походження. Тому, якщо ви на рослинному харчуванні, вам потрібно ретельно приділяти увагу своєму раціону або обрати добавки з вітаміном D3.

814

Суперпродукт, який не поступається за ефективністю добавкам з вітаміном D

Науковці виявили дивовижні переваги вживання грибів, а саме: лисичок, глив та сморчків. Ці суперпродукту за позитивним впливом на здоров’я зрівнюються з добавками з вітаміном D. Про це повідомляє видання Daily Mail.

Споживання грибів забезпечує здоров’я кишківника, тривале відчуття ситості, усунення неприємного запаху з рота та підвищення рівню вітаміну D під дією ультрафіолету. У новому дослідженні, проведеному Nutrition Research Australia, науковці з’ясували, що гриби містять ряд біоактивних сполук, які були виявлені в овочах, та у деяких видах м’яса, цільнозернових та горіхах.

Дослідження показали, що споживання грибів, які піддавалися впливу сонячного світла, підвищує рівень вітаміну D — і настільки ж ефективно, як прийом штучних добавок вітаміну D.

Щоб отримати вітамін D, залиште гриби на сонці зрізами догори на 15 хвилин — це простий трюк, який збільшує вміст вітаміну D у грибах до 10 разів, _— зазначила дієтолог Джемма О’Ханлон.

Споживання грибів пов’язане з посиленням відчуття ситості, зменшенням голоду та меншим споживанням їжі протягом решти дня, що робить їх ідеальними для здорового харчування та тих, хто стежить за своєю вагою.

Гриби також багаті антиоксидантами, які допомагають боротися зі вільними радикалами і підтримують імунітет.

Регулярне вживання грибів знижує ризик розвитку раку яєчників і прогресування раку простати. Вони також містять бета-глюкани — розчинну клітковину, яка знижує рівень холестерину в крові та може покращити здоров’я серця.

Сукупність результатів наукових досліджень демонструє, що гриби мають чудові профілі біологічно активних сполук, які підтримують імунітет на клітинному рівні, а також позитивно впливають на мікробіоту кишківника, — зазначила доктор Флавія Файєт-Мюр.

815

Джерело вітаміну D

Цей вітамін впливає на засвоєння кальцію в організмі, використовується для профілактики застудних захворювань, зміцнює імунітет і навіть зменшує депресію. Проблема в тому, що його катастрофічно не вистачає майже всім жителям України! По-перше, тому що в нашій країні дуже багато похмурих днів, а цей вітамін виробляється під впливом сонця. По-друге, тому що більшість із нас малоспоживає жирну рибу (яка також є його джерелом). Тому лікарі часто рекомендують усім приймати штучні добавки з вітаміном D.

Але ефективніше та здоровіше отримувати його з грибів!

Грунтовний пошук цього дефіцитного елемента провели австралійські медики зі Школи громадського здоров’я Кертинського університету. Оскільки в Австралії — як і у всьому світі — найбільше споживають печериці та гливи, особливу увагу приділили саме їм.

Вчені з’ясували, що гриби також можуть генерувати вітамін D під впливом ультрафіолетового випромінювання — для цього підійде як сонячне світло, так і УФ-лампа. Найбільше вони накопичують вітамін D2, трохи менше — D3 і D4. Навіть після втрат під час зберігання і приготування, кількість корисних речовин зберігається на високому рівні — близько 10 мкг на 100 г сирої ваги. Це більше, ніж у багатьох інших продуктах, що містять вітамін D, і близько до добової потреби вітаміну, зазначеної у рекомендаціях лікарів.

Гриби, як джерело вітаміну D.

Чи є в грибах вітамін D? Гриби — єдине джерело вітаміну D у рослинному світі й одне з небагатьох джерел у харчових продуктах загалом. Як і люди, гриби природним чином виробляють вітамін D після впливу сонячного світла чи ультрафіолетових ламп. Рослинною формою вітаміну D у грибах є ергокальциферол (вітамін D2). Найбільш поширеною формою в продуктах тваринного походження є холекальциферол (вітамін D3). Менш відомими формами є вітамін D4 та D1. Вітамін D3 вважається найбільш біодоступною формою, але й вітамін D2 відіграє важливу роль у харчуванні.

Скільки вітаміну D у грибах? Рівень вітаміну D2 у грибах, що зазнали впливу УФ-випромінювання, може знижуватися під час зберігання й приготування.

Світове споживання грибів

За останні десятиліття у світі споживання грибів значно зросло. Гриби потенційно можуть бути єдиним нешкідливим, недорогим та ефективним харчовим джерелом вітаміну D, здатним забезпечити значну кількість вітаміну D2.

Види грибів, що містять вітамін D

Сирі печериці (після впливу сонячного світла чи ультрафіолету). Це найпоширеніший вид грибів, який споживають у світі. Відомі під назвою Portobello, а також у вигляді шампіньйонів Белла або креміньйонів.

Шампіньйон Портобелло. Печериці цього сорту відрізняються більшим розміром. Часто їх продають як окремий вид грибів.

Майтаке. Ці гриби відомі також як «грифола кучерява» та «лісна курка». Вітамін D у складі Майтаке може підвищувати активність імунних клітин, а також покращувати імунну відповідь.

Креміні. Або ж “кремінійони” - це різновид печериць, перехідний сорт між білими печерицями та портобелло. Отримані після впливу сонячного світла.

Шиїтаке. Їстівні гриби родини сморчкових. У традиційній східній медицині цінуються завдяки імуномоделюючим властивостям.

Морель. Їстівні гриби родини сморчкових. Відрізняються багатим вмістом вітамінів групи В, антиоксидатнів та мінералів.

Сушені гриби шиїтаке. Поширені на території Японії та Китаю. В Україні також широко доступні, відрізняються тами ж корисними властивостями, як і свіжі гриби.

816

Схожі статті