Про нас

Про нас

Корисне

Корисне

Контакти

Контакти

logo

Меню

Меню

Доставка

Доставка

Бронювання

Бронювання

Article hero image

2025-06-25

|

Документальні Фільми

Серіал «Ми — те, що ми їмо»: як змінюється організм залежно від раціону

Назад до списку

Серіал «Ми — те, що ми їмо»: як змінюється організм залежно від раціону

Що буде з тілом, якщо перейти на рослинну дієту? У цІй статті про серіал "Ми є тим, що їмо» — унікальний експеримент з близнюками".

Документальний серіал «Ми — те, що ми їмо» розповідає про незвичайний експеримент, який провели у Стенфордському університеті в 2023 році. Протягом 8 тижнів 22 пари генетично ідентичних близнюків дотримувалися різних дієт. Один із пари близнюків був на всеїдній дієті, а другий — на рослинній. Метою експерименту було оцінити, як харчування впливає на організм: фізичний та ментальний стан. Участь близнюків дозволила виключити генетичні фактори і порівняти саме вплив харчування на здоров’я людини.

Що саме перевіряли в ході експерименту?

Науковці прагнули не просто порівняти дієти, а глибоко оцінити вплив харчування на різні системи організму. Для цього учасники експерименту пройшли низку медичних тестів, а дослідники зафіксували основні параметри:

  1. Рівень холестерину. Вимірювали «поганий» LDL та «хороший» HDL холестерин.
  2. Внутрішній жир (вісцеральний). Оцінювали за допомогою DEXA-сканування. 3.Мікрофлора кишківника. Кількість спожитої клітковини впливає на мікробіом.
  3. Енергійність, когнітивні здібності. Учасники відповідали на запитання в опитувальниках про самопочуття, увагу й настрій.
  4. Рівень запалення. Досліджували маркери хронічного запалення — ключового чинника багатьох захворювань.
  5. Біологічний вік. Науковці вимірювали епігенетичний вік, який відображає реальний стан клітин.
  6. Сексуальне збудження. У жінок вимірювали реакцію за допомогою термографії.

За даними досліджень вдалося з’ясувати, як впливає на організм харчування з тваринними продуктами та рослинна дієта. І вже за 8 тижнів дослідження дало результати, які детально розкрито в серіалі.

437

Результати рослинного харчування

В ході експеримента стало зрозуміло, що рослинне харчування надає організму багато переваг і покращує важливі показники здоров’я. Зокрема були зафіксовані такі зміни:

  • Зниження "поганого" холестерину (ЛПНЩ). У всіх учасників цієї групи спостерігалося суттєве зниження рівня ліпопротеїнів низької щільності — саме тих, що спричиняють відкладення бляшок у судинах і підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Це відбулося за рахунок зменшення кількості насичених жирів і холестерину на рослинному раціоні.
  • Покращення мікрофлори кишківника. У тих, хто дотримувався рослинної дієти, збільшилась кількість «хороших» бактерій — зокрема, Faecalibacterium prausnitzii. Це пов’язано з великою кількістю клітковини в рослинних продуктах, а саме клітковина є основною їжею для корисних бактерій. Багатий мікробіом — це не тільки покращення травлення, а й зміцнення імунітету.
  • Зменшення запалення в організмі. Маркери запалення, включаючи С-реактивний білок, знизилися у тих, хто харчувався рослинними продуктами. Це дуже важливий результат, оскільки хронічне запалення пов’язане з великою кількістю хвороб — від діабету до депресії.
  • Покращення когнітивних функцій та збільшення енергії. Учасники, які дотримувалися рослинної дієти, відзначили краще самопочуття, зокрема ясність мислення, енергійність, стабільність настрою. Це може бути пов’язано як з покращенням мікрофлори кишківника, так і зі зниженням рівня цукру в крові.
  • Омолодження — теломери стали довшими. Експеримент показав унікальний результат: на рослинній дієті організм омолоджується, оскільки теломери, ділянки на кінцях хромосом, стають довшими. Загалом з віком вони стають коротшими, а зворотній процес уповільнює старіння.
  • Покращення сексуальної функції у жінок. У жінок, які перейшли на рослинне харчування, зросли показники сексуального збудження. Це пов’язано з нормалізацією гормонального фону, покращенням кровообігу та зниженням запалення.

Отже, окрім прогнозованих результатів щодо покращення травлення в ході експерименту вдалося з’ясувати ще декілька важливих напрямків впливу харчування на організм. Зокрема, омолодження та покращення показників сексуального збудження.

Результати всеїдного раціону

Вплив всеїдної дієти на організм виявився суперечливим, хоча вона була збалансованою та з акцентом на здорове харчування. За 8 тижнів учасники зазнали таких змін:

  • Набір ваги. Вживання тваринного білка допомагає набрати м’язову масу, якщо є відповідні фізичні навантаження. Проте навіть за активного способу життя приріст м’язів зазвичай супроводжується загальним збільшенням ваги. Учасники набрали в середньому 1,8 кг за 4 тижні.
  • Погіршення мікрофлори кишківника. На всеїдній дієті відмічається погіршення мікробіому кишківника. Оскільки в раціоні мало клітковини, корисних бактерій стає менше, а це погіршує метаболізм, знижує імунітет і підвищує рівень запалення в організмі.
  • Підвищений рівень запалення. Лабораторні аналізи показали збільшення запальних маркерів, зокрема С-реактивного білка. Хронічне запалення пов’язане з ризиком серцево-судинних захворювань, діабету та прискореного старіння.
  • Погіршення самопочуття. Учасники експерименту відмітили зниження концентрації та емоційний спад. Отже всеїдна дієта не підтримує психологічний стан так, як рослинна.

Окремий епізод серіалу присвячений сцені, де близнюки готують курку. Кухню обробляють спеціальним маркером, який дозволяє побачити поширення бактерій. В результаті ми бачимо, як потенційно небезпечні мікроорганізми розповсюджуються по всім поверхням, зокрема стільниці, посуду й навіть меблям. В цьому епізоді демонструється, що сире м’ясо — це не просто продукт, а джерело небезпеки. На домашній кухні дуже просто запустити цей ланцюг небезпеки. Тож на фоні їжі тваринної рослинна значно безпечніша та надійніша.

438

Головна ідея серіалу

Документальний серіал «Ми — те, що ми їмо» побудований на результатах реальних досліджень. Він не нав’язує жорстких правил, а демонструє результати порівняння всеїдної та рослинної дієт. На основі цих даних глядачі можуть зробити власні висновки.

Однак автори серіалу не приховують своєї симпатії до рослинного харчування, адже саме рослинна дієта стала джерелом позитивних змін у здоров’ї та покращила самопочуття учасників експерименту. Водночас харчування на всеїдній дієті показує негативні зміни, а також пов’язується з реальним ризиком розповсюдження патогенів від сирого м’яса.

Також варто врахувати, що експеримент тривав усього 8 тижнів. Тому у висновках дослідження не йдеться про довготривалий ефект дієти. Але унікальний підхід — паралельне дослідження близнюків — додає ваги результатам. Силу цього інструменту відмічають науковці зі Стенфорда, UC Berkeley та Маямі. Отже, наведена в серіалі інформація є вагомим аргументом на користь рослинного харчування.

Інші цікаві факти з серіалу

  1. Реакція організму на ті самі продукти може суттєво відрізнятися у різних людей. Тому до вибору раціону варто підходити індивідуально, уважно спостерігаючи за власним самопочуттям і впливом окремих харчових компонентів на травлення.
  2. Нездорове харчування вважається основним фактором ризику передчасної смерті у США. Надмірне споживання обробленої їжі, насичених жирів, цукру і солі, а також дефіцит овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і корисних жирів прямо пов’язані з високим рівнем смертності в країні.
  3. Тваринна промисловість є джерелом близько 20% усіх викидів парникових газів у світі, що перевищує показники транспортного сектору, на який припадає приблизно 14%.
  4. Корови під час травлення виділяють метан — парниковий газ, який утворюється в їхньому шлунку внаслідок ферментації корму. Метан є небезпечнішим для клімату, ніж вуглекислий газ у понад 25 разів.
  5. Щоб перевести всю велику рогату худобу на випасне утримання, потрібно збільшити площу сільськогосподарських земель на 270%.
  6. Понад 45 000 промислових суден щодня виловлюють рибу, що призводить до виснаження океанічних ресурсів. Рибні ферми при цьому генерують до однієї тонни органічних відходів щодня, які потрапляють у воду та забруднюють середовище. Дикий лосось гине, пропливаючи повз такі ферми, через контакт із відходами. Фермерський лосось, вирощений у штучних умовах, має надмірну кількість жиру, часто розвалюється при приготуванні та пов’язується з підвищеним ризиком розвитку ракових клітин.
  7. У 2021 році ресторан Eleven Madison Park вирішив повністю перейти на веганське меню з екологічних міркувань. Шеф-кухар і співвласник ресторану Даніел Гамм пояснив це рішення бажанням зменшити вплив ресторану на довкілля та зробити внесок у боротьбу зі зміною клімату. За словами Гамма, виробництво м’яса та інших продуктів тваринного походження має значний екологічний слід, тому команда ресторану вирішила переосмислити свою кухню, зосередившись на рослинних інгредієнтах. Вони прагнули довести, що веганські страви можуть бути такими ж витонченими, смачними та інноваційними, як традиційна висока кухня.

Висновок

«Ми — те, що ми їмо» — це не просто реаліті-шоу про їжу. Це унікальне дослідження впливу харчування на організм, яке показує, що вибір дієти має значення — для серця, мозку, мікрофлори кишечника й навіть настрою. Науковий експеримент за участі 22 пар близнюків не тільки розважає, а й стає поштовхом до змін для кожного глядача. Адже в серіалі немає безапеляційних висновків чи жорстких рамок, але є ґрунтовне дослідження і доступна інформація, яку кожен може проаналізувати та примінити у власному житті.

Документальний серіал доступний для перегляду за наведеним посиланням. https://www.netflix.com/ua-en/title/81133260

Схожі статті